Header

IJsland, Groenland en Spitsbergen

Reisduur
Cruises in deze regio duren meestal 12 tot 21 dagen.


Beste periode
Het seizoen is kort en duurt van juni tot begin september.


Vertrek vanuit Nederland
Diverse rederijen vertrekken vanuit Nederland richting het hoge noorden in 2023-2024, voornamelijk naar IJsland.

IJsland, Groenland en Spitsbergen zijn natuurbestemmingen bij uitstek. Hun ongerepte landschappen, grillige fjorden en kilometerslange gletsjers laten een diepe indruk na op al wie ze aanschouwt.


IJs en Vuur

IJsland is het meest toegankelijke eiland van de drie. De laatste jaren wint het enorm aan populariteit. Het eiland kan namelijk rekenen op fascinerende bezienswaardigheden, mede dankzij de aanwezige vulkanen. Die vulkanische activiteit zorgt voor allerlei natuurfenomenen zoals warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, mysterieuze lavavelden en uiteraard ook de alom gekende geisers. Daarbovenop kan IJsland ook nog eens uitpakken met watervallen, meren en fjorden om u tegen te zeggen.


Groenland en Spitsbergen

Nog noordelijker vinden we Groenland en Spitsbergen. Hoewel ze enorm verschillen in oppervlakte hebben ze ook veel gelijkenissen. Beide gebieden zijn dunbevolkt, weinig toeristisch en hebben ruige landschappen vol natuurpracht. De naam Spitsbergen komt van de vele bergpieken die het eiland rijk is. In combinatie met de aanwezige gletsjers en fjorden zorgt dit voor een prachtig schouwspel. Het is ook een uitgelezen plek om ijsberen te spotten. Groenland wordt dan weer grotendeels bedekt door een massief pak landijs. Langsheen de kustlijn zijn er vele steile bergen en diepe fjorden. Op het water drijven vaak grote ijsblokken die afbreken van gletsjertongen en in zee terechtkomen.

Praktische info

Cruises naar IJsland, Groenland of Spitsbergen duren meestal twee tot drie weken. Sommige routes combineren bijvoorbeeld IJsland met Spitsbergen, of IJsland met Groenland. Andere cruises richten ze dan weer exclusief op één van de drie gebieden. Om deze regio te bezoeken kunt u kiezen uit twee types cruises die compleet verschillend zijn. Enerzijds heb je de gewone, reguliere cruiseschepen. In het zomerseizoen bezoeken ze geregeld IJsland en soms ook Groenland en Spitsbergen, alhoewel het aanbod kleiner is voor die laatste twee bestemmingen.


Het tweede type zijn de expeditiecruises. Deze kleinere schepen zijn minder toeristisch en werden speciaal ontworpen om afgelegen gebieden te bezoeken. Ze bieden een diepgaandere belevenis en leggen de nadruk op het ervaren van de natuur. Onder begeleiding van wetenschappers en expeditieleiders gaat u van boord in kleine rubberbootjes en bezoekt u plaatsen waar grote schepen nooit komen. Expedities zijn dan ook actievere en intensievere reizen dan een reguliere cruise. De meeste cruises naar Groenland en Spitsbergen doet men met deze expeditieschepen.

Ontvang een gratis offerte voor uw droomcruise