Header

Antarctica

Beste periode

Het Antarctisch zomerseizoen loopt van eind oktober tot april. Elke periode heeft zijn charme. De langste dagen zijn rond de jaarwisseling. Pinguïnkuikens ziet men vooral in het begin van het seizoen.


Reisduur

Van twee weken tot meer. Combineer met een verblijf in Buenos Aires of Santiago de Chili.


Vertrekhavens

De meeste expedities vertrekken vanaf Ushuaïa (Argentinië). Soms vertrekt schepen ook vanaf Punta Arenas of Puerto Williams (Chili)

Hoe de astronauten van Apollo 8 de aarde zagen opkomen terwijl ze rond de maan cirkelden, zo voelt het aan om in Antarctica te zijn. Alsof u op een andere planeet bent. Nergens is de natuur zo extreem, van ontroerend mooi naar onherbergzaam. Het is een wereld van ijs en steen, en tegelijk vol leven. Pinguïns, uiteraard, maar ook walvissen, albatrossen, pelsrobben enz. Antarctica is misschien het mooiste wat u ooit te zien kan krijgen.


Expeditiecruises

Naar Antarctica gaat u met een modern expeditieschip dat speciaal daarvoor is gebouwd: ijsversterkt, met Zodiacs (rubberboten om aan land te gaan), lokalen waar educatieve workshops worden gegeven, ruime buitendekken voor optimale observaties en soms wetenschappelijke labo’s. In samenspraak met een ervaren kapitein zorgt de expeditieleider samen met zijn team voor een leerrijke, optimale beleving van het Zuidpoolgebied.


Welk schip?

De gouden regel om een schip te kiezen: kijken naar het aantal passagiers. Om de impact van toerisme zo minimaal mogelijk te houden worden per ‘landing’ op Antarctica slechts 100 passagiers toegelaten. Daarom zijn schepen van 100-200 gasten ideaal. Hoe groter het schip, hoe meer tijd u aan boord zal doorbrengen, en hoe minder tijd u aan land zal kunnen gaan Op schepen van meer dan 500 passagiers mag helemaal niemand aan land.

Goed om te weten

De meeste expedities brengen u naar het Antarctisch Schiereiland. Dat ligt op twee dagen varen van Argentinië of Chili, via de beroemde Drake Passage. Er zijn verschillende soorten Zuidpoolreizen:

  • De klassieke expeditie (10 dagen)
  • Het Antarctisch Schiereiland in combinatie met South Georgia en de Falklands (20 dagen)
  • Extreme expedities naar de Ross Zee (30 dagen), cruises met een ijsbreker, of op zoek naar de keizerspinguïns in de Weddellzee.


Een expeditiecruise is geschikt voor iedereen die fit en gezond is. De meeste expeditieschepen vindt men in het luxesegment, maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Te koud, niet voor mij? Nee hoor, de zomertemperaturen aan de Zuidpool vallen zeer goed mee. Koude bestaat niet, enkel foute kledij. De meeste rederijen voorzien bovendien warme laarzen en parka’s.


Foto's © Oceanwide Expeditions / Seabourn / Shutterstock

Interesse om Antarctica te ontdekken? Contacteer ons