Header

Wordt Ravenna het nieuwe Venetië?

30/06/2020

Al jarenlang is Venetië de vertrekhaven bij uitstek voor tal van cruises in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Maar daar komt in de toekomst misschien verandering in. Zo kondigde Royal Caribbean aan dat ze vanaf volgend jaar voor Ravenna als vertrekhaven kiest in plaats van Venetië.


Royal Caribbean maakt zich namelijk zorgen over de toekomst van het cruisen in Venetië. De stad heeft te kampen met overtoerisme en de drukte is de laatste jaren enkel maar toegenomen. Daarom bekijkt de rederij alternatieven, zoals de havenstad Ravenna. Vanaf volgend jaar zullen alle cruises met het schip Rhapsody of the Seas® daar vertrekken en eindigen in plaats van in Venetië.


Royal Caribbean zal op de dag van vertrek en van aankomst gratis pendelbussen voorzien van of naar de luchthaven van Venetië. De rit neemt zo’n drie uur in beslag. Wellicht zullen sommige cruisegangers ook opteren om te vliegen naar Bologna, op slechts een uurtje rijden van Ravenna. De Rhapsody zal in de lente- en de zomermaanden een reeks cruises van zeven nachten maken naar Griekenland en Kroatië.


Het valt te bezien of er nog meer rederijen en schepen in de toekomst Venetië links zullen laten liggen. Niet enkel Ravenna is een mogelijke vervanger. Ook de Italiaanse havenstad Triëst, gelegen ten noorden van Venetië zou mogelijks een alternatief kunnen bieden. De stad heeft alvast een duidelijke link met de cruisewereld. Het is de thuishaven van Fincantieri, één van de belangrijkste scheepsbouwers voor cruiseschepen.