Header

Welke excursies kies ik tijdens mijn cruise naar de Noorse fjorden?

18/01/2017

Het is een veelgestelde vraag: welke uitstappen of excursies kies ik in elke aanleghaven tijdens een cruise naar de Noorse fjorden? Hier zijn onze tips en aanraders, gebaseerd op onze eigen ervaringen!


Flåm - Flamsbana treinrit

Het piepkleine stadje Flåm is gelegen in het Aurlandsfjord. De meest populaire attractie is ongetwijfeld de Flamsbana, de panoramische treinrit tussen Flåm en Myrdal. De rit neemt je mee langs kletterende watervallen, steile bergwanden, en wilde rivieren met smeltwater afkomstig uit de bergen. Onderweg krijg je schitterende uitzichten over het fjord. Het zal je niet verbazen dat het steile traject bekend staat als één van de allermooiste treinritten ter wereld!Oslo - Doe een city tour

Al wandelend, op de fiets, of met een privéchauffeur, een city tour is de perfecte keuze om de Noorse hoofdstad en zijn talloze bezienswaardigheden te ontdekken. Eén van de meest bezochte plaatsen is het Vigelandpark, waar meer dan 200 intrigerende beeldhouwwerken van Gustav Vigeland staan, verspreid doorheen het stadspark.


Oslo kent een sterke reputatie op cultureel vlak. Het operahuis is een toonvoorbeeld van moderne architectuur en er zijn talrijke musea. Geschiedenisliefhebbers zullen ongetwijfeld hun trek vinden in het vikingmuseum, waar ook échte vikingschepen staan. Het Edvard Munch museum stelt het beste werk van de Noorse schilder tentoon, waaronder meerdere edities van "De Schreeuw".


Daarnaast zijn er veel historische gebouwen, zoals het stadhuis, het nationale theater en de koninklijke residentie. Maak tussendoor zeker ook eens een stop in het Engebret Café. Het bestaat al ruim 150 jaar en is zo het oudste café van Oslo. Bekende artiesten zoals Edvard Munch, Henrik Ibsen en Edvard Grieg kwamen er regelmatig over de vloer en ook vandaag is het nog steeds een erg populaire plek.Geiranger - Adelaarsweg & Dalsnibba

In Geiranger is de grootste bezienswaardigheid simpelweg het schitterende uitzicht. Een excursie per autocar neemt je mee naar boven langs de kronkelende bergweg. Onderweg geniet je van een steeds wisselend landschap met bergboerderijen, watervallen, riviertjes en meren. Uiteindelijk komt u aan op de top van de Dalsnibbaberg, anderhalve kilometer boven zeeniveau. Van hieruit heeft u een werkelijk spectaculair uitzicht over het Geirangerfjord en de bergtoppen. Uw cruiseschip lijkt van hieruit slechts een kleine stip in de diepte.


In het terugkeren rijdt u langs de noordelijke zijde via de Adelaarsweg naar het beroemde uitkijkpunt Ørnesvingen (Adelaarsbocht). Van hieruit ziet u erg goed de beroemde Syv Søstre watervallen (de zeven zusters). Een alternatieve uitstap is om zelf uw stapschoenen aan te trekken en een bergwandeling te doen. Er is maar één weg, dus u kunt bijna niet mis lopen! Onderweg wandel je langs de indrukwekkende watervallen, met smeltwater dat uit de bergtoppen naar beneden dondert. Even verderop komt u aan bij het Fjordencentrum, een museum.Ålesund - Aksla stadsberg

Het stadje Ålesund kent een schitterende ligging, gebouwd op verschillende eilandjes langs de Noorse kust. Na een verwoestende brand in 1904, werd het centrum volledig heropgebouwd in jugendstil (ook wel bekend als art nouvea). De prachtige architectuur maakt van Ålesund een heel erg aangename stad om in rond te wandelen.


In deze aanleghaven raden we aan om de stadsberg Aksla op te wandelen. Je kan de lift nemen, of te voet gaan. Kiest u voor het laatste, wees er dan van bewust dat u maar liefst 418 treden zult moeten nemen! Het magnifieke uitzicht maakt de tocht naar boven echter meer dan goed. Bewonder het fantastisch uitzicht over de stad, de oceaan, de eilandjes en de omliggende bergen.


Een tweede tip is een bezoek brengen aan het Sunnmøre openluchtmuseum. Je zou kunnen zeggen dat Sunmore het Bokrijk is van Noorwegen. Je wandelt er rond in een nagebouwd dorpje en leert zo de levensstijl van vroeger kennen. Het bijhorend museum toont de historische klederdrachten, munten en replica's van vikingschepen.Eidfjord - Vøringfossen waterval

Eidfjord is een kleine gemeente in het gelijknamige Eidfjord. Hier is een uitstap naar Vøringfossen een must. Jaarlijks bezoeken maar liefst 650.000 mensen deze immense waterval van ruim 182 meter hoog!


Tijdens de meeste excursies bezoekt men niet enkel Vøringfossen, maar combineert men dit bijvoorbeeld met een bezoek aan Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen. Een andere mogelijke combinatie is een bezoek aan Vøringfossen, gevolgd door een boottocht door het Eidfjord.Bergen - Maak een stadswandeling

In Bergen raden we aan om te voet het centrum te bezoeken. De haven ligt niet bijzonder ver van het centrum, zo’n 10 minuutjes wandelen. Wat u zeker moet zien is de Bryggen-wijk, waar de rode, gele en witgekleurde houten huizen meteen in het oog springen. Deze historische Hanze handelspanden behoren tot het beschermd UNESCO-Werelderfgoed.


Verder biedt Bergen de perfecte gelegenheid om rond te kuieren en de lokale koningskrab te proeven. Wie maar niet genoeg krijgt van de prachtige Noorse kustlijn, kan ook hier de kabelbaan nemen. Vanop de omliggende heuvels heeft u opnieuw een schitterend zicht. Bergen staat tot slot bekend voor zijn wisselvallig weer, waarbij zonneschijn en een regenbui elkaar snel kunnen afwisselen. Neem zeker een jas mee!