De komende weken introduceert rederij Holland America Line haar vernieuwde afternoon tea formule aan boord, de ‘Royal Dutch Tea’. Op elke zeedag kunnen gasten genieten van verfrissende theesmaken geserveerd met allerlei lekkernijen, waaronder typisch Nederlandse traktaties. De Royal Dutch Tea benadrukt het 150-jaar oude Nederlandse erfgoed en traditie van de rederij.
De Royal Dutch Tea zal op elke zeedag ‘s namiddags geserveerd worden in de Dining Room, het hoofdrestaurant van het schip. Deelnemen aan deze leuke afternoon tea ervaring kost je bovendien niets, want het is inbegrepen in de prijs.
De basis van elke afternoon tea is uiteraard de thee zelf. Gasten kunnen kiezen uit een ruime waaier aan theesmaken, waaronder Earl Grey, English Breakfast, munt, groene thee en Chai. De afternoon tea wordt opgediend met een etagère vol smaakvolle hapjes.
Volgens de etiquette van de afternoon tea begin je met de hapjes van het onderste bord. Hierop ligt een assortiment sandwiches met een Nederlandse touch:
Het middelste bord bestaat vervolgens uit rozijnenscones en gewone scones met jam en slagroom.
Afsluiten doe je met de typisch Nederlandse zoetigheden op de bovenste etage van de etagère:
- Volgens legendes en de Chinese mythologie werd thee voor het eerst ontdekt door keizer Shennong toen theebladeren in kokend water vielen.
- Het eerste Europese land dat van thee een basisproduct maakte, was Portugal. Pater Jasper de Cruz was een Portugese missionaris die het tijdens reizen in contact kwam met thee en er vervolgens over schreef. Al snel begonnen Portugese kooplieden het product naar hun thuisland te brengen.
- De eerste gedocumenteerde theehandel in Europa vond plaats in 1610 door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie.
- Nederlandse kooplieden leverden met hun schepen thee aan zowel hun thuisland, maar ook in Frankrijk en landen rond de Baltische Zee. Vervolgens werd het eind jaren 1640 geïntroduceerd in Nieuw-Amsterdam, een Nederlandse nederzetting in Noord-Amerika die nu bekend staat als New York City.
- Toen thee in de 17e eeuw zijn introductie maakte, kon enkel de elite het zich veroorloven. Thee werd al snel bekend als een traktatie voor de rijken, omdat het evenveel kostte als wat gemiddelde mensen in een jaar verdienden.