Header

Over cruises en hun coronamaatregelen

25/05/2021

Nu de coronacijfers in de meeste landen gestaag aan het dalen zijn, kunnen veel sectoren opnieuw van start gaan. Na een lange pauze hervatten ook de cruisemaatschappijen geleidelijk hun activiteiten. In dit artikel overlopen we hoe de herstart verloopt en welke maatregelen men neemt om veilig te reizen.


Terug van start 

De Europese rederijen waren de eersten om hun cruises te hervatten. In de Middellandse Zee en in de Canarische Eilanden varen intussen al enkele maanden een beperkt aantal schepen van MSC, AIDA en Costa Cruises. Ook de Amerikaanse rederijen hervatten binnenkort. Zo zullen Seabourn, Holland America Line, Celebrity Cruises, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line vanaf deze zomer naar de Griekse Eilanden, Alaska en in de Caraïben varen. De heropstart verloopt bij elke rederij echter geleidelijk aan. Nog niet alle schepen zullen meteen bij de opstart al terug gaan varen.


Goedgekeurd gezondheidsprotocol

In samenspraak met experten en overheden heeft elke rederij een veiligheidsprotocol uitgewerkt met diverse maatregelen. De precieze details variëren van rederij tot rederij en zijn ook afhankelijk van de lokale bestemmingen die men bezoekt. Toch zijn de meeste gezondheidsmaatregelen vrij gelijkaardig bij elke rederij. Dit artikel schetst een algemeen beeld, maar nogmaals: de precieze details verschillen van rederij tot rederij.


Dezelfde basisregels als thuis

Eerst en vooral hanteert men dezelfde basisregels die we intussen goed kennen. In de publieke ruimtes is het belangrijk om afstand te houden van medepassagiers. De rederijen proberen dit mogelijk te maken door met een beperkter aantal gasten te varen dan normaal. De restaurants, bars en de andere publieke ruimtes zullen zo ingericht zijn dat iedere bubbel op voldoende afstand kan zitten van elkaar. Voor sommige activiteiten, denk bijvoorbeeld aan een theatershow, zul je op sommige schepen moeten reserveren. Mondmaskers zijn bij veel rederijen verplicht, maar enkel op welbepaalde momenten en op specifieke plaatsen. Er zijn echter ook rederijen (onder meer Celebrity Cruises) waar mondmaskers nergens verplicht zijn.


Gefilterde buitenlucht en extra desinfectie

Tijdens de coronapauze hebben veel schepen hun ventilatiesystemen uitgerust met speciale filters die de binnenruimtes constant van verse buitenlucht voorzien. Alle publieke ruimtes worden frequent schoongemaakt met gecertificeerde ontsmettingsmiddelen. Doorheen de schepen zal er overal alcoholgel beschikbaar zijn om de handen te ontsmetten. Dit neemt echter niet weg dat men zoveel mogelijk zaken contactloos zal doen. Denk maar aan een online check-in. Veel rederijen hebben intussen een smartphone app waarmee je het dagprogramma kan raadplegen of reservaties kunt maken voor excursies of een restaurant.


COVID-tests en/of vaccinatie

Het medisch centrum aan boord is uitgerust om COVID-19 tests af te nemen en gasten met symptomen te behandelen indien nodig. Bij MSC Cruises worden bijvoorbeeld alle passagiers zowel voor de cruise als tijdens de cruise getest. De bemanningsleden aan boord ondergaan elke zeven dagen een test. Een aantal rederijen gaat nog een stap verder en hanteren een vaccinatieplicht. Zo moeten alle passagiers en bemanningsleden aan boord van Seabourn en Holland America Line minstens 14 dagen voor vertrek volledig gevaccineerd zijn. Hetzelfde geldt voor onder meer ook de cruises van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Celebrity Cruises.


Kriebelt het alvast om opnieuw op cruise te gaan? Bij veel rederijen geniet je nu tijdelijk van een soepelere annuleringsregeling en flexibele boekingsvoorwaarden.