Het Middellandse Zeegebied is met recht en reden één van de meest geliefkoosde gebieden voor een cruisevakantie. Deze regio biedt een smaakvolle combinatie van rijke cultuur, bruisende steden, pittoreske eilanden en dat allemaal overgoten met het zonnige sausje van het aangename, mediterrane klimaat. De Middellandse Zee telt heel wat schitterende bestemmingen, te veel om op te noemen. We deden toch ons best om er een vijftal te selecteren die wat ons betreft een echte 'must' zijn om te bezoeken!
Vijf kleurrijke Italiaanse dorpjes hangend aan een klif en uitkijkend op de Middellandse Zee, dat is wat je te wachten staat tijdens een bezoek aan Cinque Terre. Sinds 1997 zijn ze beschermd UNESCO-Werelderfgoed. De meest gebruikelijke manier om de Cinque Terre te bereiken is via een veerboot, maar er loopt ook een wandelpad dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt. Het deel tussen Riomaggiore en Manarola staat bekend onder de welluidende naam Via dell’Amore. Vanaf het wandelpad heb je schitterende uitzichten op de iconische kustlijn en de steile heuvelwanden, waar olijf- en citroenboomgaarden aangelegd zijn op kleine terrassen.
Midden in de Middellandse Zee ligt het eiland Malta. Haar mix van Arabische, Britse en Italiaanse invloeden maakt dit plaatsje uniek. De cruiseschepen meren aan in de hoofdstad Valletta. Van daaruit kan je naar de ridderstad Mdina, de megalitische tempelruïnes van Hagar Qim of het vissersdorpje Marsaxlokk met de typische kleurrijke houten vissersbootjes. Ook de hoofdstad Valletta heeft bezoekers heel wat te bieden. Onze drie tips? Een koffietje drinken bij het iconische Caffe Cordina, een wandeling maken door de Upper Barrakka Gardens waar om 16u de kanonschoten gelost worden en een bezoek brengen aan St. John’s Co-Cathedral waar je werken van meesterschilder Caravaggio kan bewonderen.
Op het lijstje van must-sees kan Istanboel niet ontbreken. Vele rederijen kiezen er dan ook voor om zelfs twee dagen in de stad aangemeerd te blijven. Waarom houden we van Istanboel? Omwille van haar unieke karakter dankzij haar ligging aan de oevers van de rivier Bosphorus, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten. De ligging op de grens van het oosten en westen geeft de stad haar unieke karakter. De belangrijkste trekpleisters zijn de Hagia Sophia, de Grote Bazaar en het Topkapıpaleis. Maar je kan er evenzeer genieten van een echte dürum of kumpir (gevulde aardappel) tijdens een wandeling in de kleurrijke, historische Fener en Balat wijk.
In Montenegro ligt het meest zuidelijke fjord van Europa en diep verscholen in dit fjord vind je het schilderachtige Kotor. Tijdens het binnenvaren word je omringd door een hoog rotsachtig landschap met verschillende dorpjes en zelfs verschillende eilanden. De buitengewone landschappen staan geklasseerd als Werelderfgoed van UNESCO. De historische vestingstad ligt op wandelafstand van het schip waar je de oude stad kan verkennen of de trappen kan beklimmen tot aan het heuvelfort. En wie weet heb je evenveel geluk als ons en zie je bij het wegvaren uit Kotor de dolfijnen meespringen in het kielzog.
Het Kroatische Šibenik is een pittoreske kustplaats aan de Adriatische Zee, ongeveer halverwege tussen Split en Zadar. Het oude stadsdeel is goed bewaard gebleven en is rijk aan historische monumenten. De kathedraal van Šibenik, gebouwd tijdens de Renaissance, is zelfs beschermd UNESCO-Werelderfgoed. Šibenik ligt aan de monding van de rivier Krka en op een boogscheut van de stad bevindt zich het Krka Nationaal Park, een prachtig natuurpark dat gekend is voor zijn watervallen. Een must see! Ook het binnenvaren van Šibenik is een gebeurtenis op zich. De stad ligt in een besloten baai, die enkel met de open zee verbonden is door een nauwe en kronkelige waterweg. Voor de kust liggen er bovendien ontelbaar veel eilanden, zoals wel vaker het geval is in Kroatië.