Header

Ga ik beter op excursie met de rederij?

05/11/2019

Wanneer een cruiseschip ‘s ochtends aankomt in de haven, heb je meestal een volledige dag de tijd om de lokale bestemming te verkennen. Doe je dat zelfstandig, of ga je beter mee op een excursie van de rederij? We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij.


Excursies van de rederij: de voordelen en nadelen

Als je veel belang hecht aan zekerheid en comfort, zijn georganiseerde excursies de juiste keuze. De bus en de gids wachten je op aan de kade en ze zetten je er na afloop terug af. Kortom, je bent echt op je gemak. Wanneer je bovendien de lokale taal niet machtig bent, of wanneer je voor het eerst de bestemming bezoekt, bieden georganiseerde excursies de zekerheid dat alles vlot verloopt. En stel dat er ergens vertraging is, dan wacht het schip steeds tot je terug aan boord bent.


Op drukbezochte trekpleisters (musea, monumenten, etc.) kun je met georganiseerde excursies meestal ook de lange wachtrijen vermijden. De gids heeft gewoonlijk vooraf al de toegangstickets bij zich en dan kun je vaak via een speciale ingang voor groepen naar binnen.


Er is uiteraard ook een keerzijde. Excursies via de rederijen zijn niet de goedkoopste. Dat is welbekend. Ze verlopen daarnaast ook steeds volgens een vast schema, waardoor je als individuele reiziger minder vrijheid en flexibiliteit hebt dan wanneer je zelfstandig een bezoek doet.


Voordelen excursie met rederij

 • Zekerheid
 • Schip wacht bij vertraging
 • Start en stop aan de kade
 • Bijstand door gids
 • Toegangstickets inbegrepen


Nadelen excursie met rederij

 • Duurder
 • Minder vrijheid
Zelf een uitstap doen: de voordelen en nadelen

Wanneer je beslist om zelf op eigen houtje een bestemming te verkennen, kan je de dag volledig indelen zoals je zelf wil. Je gaat waar je wil, stopt waar je wil en keert terug wanneer je daar zin in hebt. Je geniet van volledige vrijheid en vaak kom je op het einde van de rit goedkoper uit dan met een georganiseerde excursie.


Wees echter steeds voorzichtig en maak verstandige beslissingen. Want wanneer je op eigen houtje een uitstap maakt, wacht het schip niet indien je ergens vertraging oploopt. Je bent zelf verantwoordelijk om op tijd terug te zijn. Je moet bovendien alles zelf regelen en dat is minder fijn wanneer je gewoon van een zorgeloze vakantie wil genieten.


In sommige bestemmingen - zonder taxi’s of openbaar vervoer - is het bovendien moeilijk om zelf een uitstap te maken. Stel dat je bijvoorbeeld in een kleine gemeente aanmeert in de Noorse fjorden, dan kun je uiteraard zelfstandig van boord gaan maar je zal ter plaatse niet veel kunnen beleven. Op dergelijke plaatsen bieden georganiseerde excursies veel meer mogelijkheden.


Voordelen individuele excursie

 • Vrijheid
 • Flexibiliteit
 • Goedkoper


Nadelen individuele excursie

 • Schip wacht niet op je
 • Alles zelf regelen
 • Soms niet mogelijkWanneer kies je beter voor een georganiseerde excursie?

Wanneer je graag op je gemak bent en je de praktische zaken niet wil aantrekken, kies dan voor een georganiseerde excursie. Het kost meer maar in ruil daarvoor geniet je van zekerheid en comfort. Ook als je minder goed te been bent, als je de taal niet spreekt of als je de bestemming niet kent, dan raden we een georganiseerde excursie aan.Wanneer kun je makkelijk zelfstandig een bezoek doen?

Ben je een ervaren reiziger die goed zijn plan trekt? Of ben je al vaker op de bestemming geweest en ken je de weg? Dan kan je gerust op eigen houtje een uitstap maken. Zelfstandig van boord gaan, is ook makkelijk wanneer het stadscentrum dicht bij de kade is. Dan kun je al wandelend op eigen houtje de stad verkennen. Wil je echter een bezienswaardigheid bezoeken die zich redelijk ver bevindt van de haven? Wees je er dan goed van bewust dat er zich onderweg altijd vertragingen kunnen voordoen in het verkeer of met het openbaar vervoer. En onthoud vooral - wees op tijd terug!Foto's © Holland America Line / Princess Cruises / AmaWaterways