Header

Drie tips om de beste hut uit te kiezen

06/03/2019

Voor een geslaagde cruisevakantie is het uiteraard belangrijk om in de juiste hut te verblijven. U kunt enerzijds de keuze overlaten aan de cruiserederij door te opteren voor een garantiehut. Anderzijds kunt u ook zelf een specifieke hut selecteren, in samenspraak met uw reisadviseur. Met welke zaken houdt u best rekening bij het uitkiezen van een hut? We zetten enkele belangrijke tips op een rijtje.


(dit artikel bestaat uit twee delen - hier deel 2)Tip 1 - Het juiste dek

De rustigste dekken aan boord zijn de dekken waar enkel hutten zijn en geen openbare ruimtes. Over het algemeen raden we klanten daarom aan om een hut te kiezen op een dek, gelegen tussen twee andere dekken waar enkel hutten zijn. Zowel boven u als onder u zal er zich dan een rustig dek bevinden. Hierdoor heeft u minder kans om ‘s avonds lawaai te horen van bijvoorbeeld een bar waar muziek gespeeld wordt. Indien uw hut onder het zwembaddek ligt, hou er dan ook rekening mee dat er overdag lawaai kan zijn van de zonnebedden die verschuiven of van animatie-activiteiten die rondom het zwembad plaatsvinden.Tip 2 - Dicht bij liften en publieke ruimtes… of net niet?

Bij het kiezen van een hut moet u zichzelf de vraag stellen of u dicht bij de liften en de publieke ruimtes wil zitten. Voor mensen met een mobiliteitsbeperking is dit zeker aan te raden. U hoeft dan nooit ver te wandelen naar de liften, de bars en de restaurants. Indien dit niet zo belangrijk is voor u, kies dan een hut die iets verder ligt van de liften en de openbare ruimtes. De hutten die verder liggen van de liften zijn net iets rustiger doordat er minder voorbijgangers langskomen.Tip 3 - Stuurboord of bakboord?

We krijgen vaak de vraag of het beter is om een hut aan stuurboord of aan bakboord te nemen. Soms denkt men misschien een beter uitzicht te hebben aan een bepaalde zijde van het schip. Toch maakt het in feite niet veel uit of u aan stuurboord of aan bakboord zit. Het allerbeste uitzicht heeft u namelijk op het bovendek van het schip waar u een vrij zicht hebt, rondom rond. En op vrijwel elke bestemming - denk maar aan de Noorse fjorden - valt er aan beide zijden heel wat moois te bezien. Vanop uw balkon ziet u echter maar een beperkt gedeelte.Types hutten op een rij


Binnenhut

Dit type hut bevindt zich aan de binnenzijde van het schip. Er is geen raam. U heeft uiteraard wel een aparte badkamer met douche, wastafel en toilet.


Buitenhut

Een buitenhut is meestal even groot als een binnenhut en beschikt over dezelfde voorzieningen. Er is bij een buitenhut echter wel een raam met zeezicht. Het raam kan niet open. De buitenhutten bevinden zich meestal op de lagere dekken van het schip.


Balkonhut

Zoals de naam al verklapt beschikt een balkonhut ook nog over een klein privéterras waar u buiten kan zitten. Binnenin de hut is er weinig verschil met een binnenhut of een buitenhut. Op moderne cruiseschepen komen balkonhutten vaak voor. Van alle hutten aan boord zijn er dan 50 tot 80% balkonhutten. Oudere schepen hebben minder balkonhutten.


Suite
De meest luxueuze categorie van accommodaties aan boord van een cruiseschip. In een suite beschikt u over bijkomende voorzieningen en extra ruimte. Er is vaak een aparte leefruimte, een groot privé-terras en er zijn meestal ook verschillende slaapkamers.Vooraan, midscheeps of achteraan?

Een belangrijke vraag is nog niet aan bod gekomen. Kies ik beter voor een hut vooraan, in het midden of achteraan het schip? Dit onderwerp bespreken we gedetailleerd in een afzonderlijk artikel.